Copiii nostri…

Posted: noiembrie 19, 2011 in Arta de a trai in ARMONIE

Educatia copiilor sta in mainile noastre.  Cum relationam cu copiii nostri e foarte important pentru educatori si parinti deopotriva.

Cu totii stim ca o relatie defectuoasa intre parinte si copil, le amaraste si, de multe ori, chiar otraveste viata pe moment, dar si pe termen lung, in loc sa aduca, de ambele parti, bucurie, dragoste, implinire si multumire, asa cum ar trebui.

De aceea, as vrea sa retineti ca nu se poate face educatie fara iubire si ca educatia se face din inima. Asa cum medicii nu vindeca boli, ci pacienti, si copiii trebuie crescuti si educati tinand cont de particularitatile si unicitatea lor. Orice copil e o ecuatie unica in care termenii sunt  mostenirea genetica, mediul si familia in care creste dar si factorul de imprevizibiltate (o intamplare, o carte, o discutie, un model care pot influenta, schimba, imbogati). Ce inseamna sa fii un parinte bun? Raspunsul la intrebare e chiar copilul dvs. Nu trebuie sa asteptati pana cand creste,  ci puteti sa dati raspunsul in fiecare zi.

Respectati-le nevoia de identitate! Responsabilizati-i! Fara o raspundere copilul nu poate invata sa ia decizii. Fara libertate, nu poate exersa ce a invatat. Fara exercitiu, nu capata incredere in el. Fara incredere in el, va fugi mereu de raspundere.

Copilul nu e un robotel pe care il repari daca se strica, nici o fiinta ce trebuie dresata si adusa la obedienta totala.  E o persoana aflata in crestere, ce are nevoie de afectiune, ocrotire si, da, instruire pentru a se putea dezvolta normal, pentru a putea sa-si valorifice cat mai bine potentialul de care dispune.  Performantele sale scolare nu depind numai de inteligenta lui, ci si de mediul familial in care creste, precum si de scoala pe care o frecventeaza, prin urmare, are nevoie ca familia si scoala sa coopereze si sa coopereze strans. Trebuie sa existe o comunicare perfecta intre educator si parinte. Cand miza este dezvoltarea copilului si devenirea lui, orgoliile nu-si au rostul.  Pana la urma, orice copil este investitia cea mai importanta a oricarei societati si cu totii avem nevoie sa-l privim ca pe o responsabilitate colectiva.

Orice copil e diferit, e unic, e un miracol pe care trebuie sa-l intelegi ca sa scoti la lumina tot ce are mai frumos si mai bun! Nu-l comparati cu alti copii, nici macar cu ceilalti frati!! Fiti asemenea unui gradinar care sa stie cum sa ingrijeasca planta pentru a o face sa creasca si sa infloreasca, cum sa o ude, cum s-o expuna la soare, de ce sa o fereasca . . .

Ajutandu-ne copiii sa descopere lumea reusim si noi s-o intelegem mai bine, sa intelegem ca presiunile nu exista numai asupra noastra ci si asupra lor, ca probleme au si ei, nu numai noi adultii!

Sa nu fim asadar nici prea posesivi, nici hiperprotectori, nici dictatori, nici    atotstiutori, nici prea insistenti, nici prea stresati, obositi, plictisiti ori indiferenti. Pentru un copil neintelegerile din familie, atentia acordata mai mult fratilor mici, despartirea de un parinte, impunerea prietenilor pe care sa-i aiba, ii pot crea un stres major.

Respectati-le nevoia de identitate! Responsabilizati-i! Fara o raspundere copilul nu poate invata sa ia decizii. Fara libertate, nu poate exersa ce a invatat. Fara exercitiu, nu capata incredere in el. Fara incredere in el, va fugi mereu de raspundere.

Nu-i etichetati!

Condamnati fapta, nu copilul! Nu-i spuneti ce nu e in stare, ci laudati ce poate face bine!

Redeveniti copii alaturi de ei oricand aveti prilejul!

Ascultati-i! Au atat de multe sa va spuna!

Si nu uitati copiii ne observa cu atentie si ne imita riguros!

Si lucrul cel mai de pret: nu pierdeti nici o farama din viata copilului dvs!!!

Reclame
Comentarii
  1. Lucia spune:

    Multumim pentru sfaturi! Bune toate si universal valabile!

  2. Lungu Tatiana spune:

    PERFECT ADEVARAT!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s